top of page

Projektový profil objektu SKYPARK, Bratislava

Updated: Mar 17, 2023

Projekt SKY PARK prináša do Bratislavy novú kvalitu mestskej architektúry a dôležitú zmenu prístupu k verejnému priestoru.
Projekt SKY PARK, lokalita Bratislava
Projekt SKY PARK, lokalita Bratislava

Projekt SKY PARK prináša do Bratislavy novú kvalitu mestskej architektúry a zásadnú zmenu prístupu k verejnému priestoru. Návrh celosvetovo uznávanej architektky Zahy Hadid ponúkol k originálnej architektúre aj správnu mierku zelene k plánovanej výstavbe. Systémové riešenie Dörken sa uplatnilo aj na zelených strechách parku.


Novovzniknutá lokalita otvorí a prepojí rozsiahle územia, ktoré neboli doteraz prístupné, a tým rozšíri celý bratislavský „downtown“. SKY PARK pozostáva z troch výškových rezidenčných budov s 31 nadzemnými podlažiami, modernej mestskej rekreačnej zóny a dvoch administratívnych budov. Jeho súčasťou je aj renovovaná Jurkovičova Tepláreň.


Benefity projektu

  • Dôraz na verejný priestor, v ktorom zaberajú zelené plochy viac ako 30 tisíc štvorcových metrov,

  • prirodzene prepája mestské funkcie, ako je bývanie, práca aj služby, alebo aj špeciálnu funkciu coworkingu v teplárni.

  • Výsledkom snahy architektov je vznik rekreačného územia so širokými možnosťami využitia.

  • Miesto si tu nájdu športovci na workout ihrisku a bežeckom chodníku.

  • Deti sa zabavia na ihriskách či zelených plochách, ktoré možno multižánrovo využívať.

  • Každý si bude môcť oddýchnuť pri fontáne, ktorej vodná plocha bude zdrojom zábavy.

SKY PARK Bratislava,  Penta Real Estate
SKY PARK Bratislava, Penta Real Estate

Večne zelené plochy


Technológie, garáže a odvoz odpadu sú umiestnené v podzemí; všetky strechy, ktoré boli na to vhodné, sú zelené. To si samozrejme vyžadovalo odborné znalosti a správne produkty. Tieto boli nájdené v produktoch firmy Dörken a to prostredníctvom vysoko kvalitných systémových riešení, ktoré sa použili na strechách a fasádach. Projekt venuje osobitnú pozornosť krajinným úpravám. Vegetácia v parku bude rôznorodá – s vysokými stromami a nízkymi kríkmi, kvitnúcimi bylinnými záhonmi a trávnikmi. Vďaka hydroakumulačnej a drenážnej fólii DELTA®-FLORAXX TOP bude možné udržovať vegetáciu intenzívnej zelenej strechy v dobrom stave. V konečnom dôsledku DELTA®-FLORAXX TOP zabezpečí, že substrát zostane optimálne vlhký. Tak bude zabezpečený zdravý rast rastlín a prebytočná voda bude odvádzaná. Vďaka zeleným strechám ulahodí oku aj výhľad z veží na nižšie budovy. Vysoko výkonný ochranný a drenážny systém DELTA®-TERRAXX bol aplikovaný ako dlhodobo odolný produkt na vegetačnú strechu kancelárskej budovy a tiež ako ochranná a dodatočná drenážna vrstva v skladbe strechy v parku.


Najdôležitejšie údaje v skratke


Adresa: Bratislava

Investor: Penta Real Estate

Spracovateľ:

  • KONTI, a. s., Bratislava

  • ZARES GROUP, Bratislava

Použité produkty:

  • DELTA®-FLORAXX TOP

  • DELTA®-TERRAXX

Investor: Penta Real Estate

Dokončenie: 2020


53 views0 comments
bottom of page